Reinjan Mulder

Reinjan Mulder

Reinjan Mulder studeerde Nederlands recht, kreeg beeldende kunstopdrachten van het Ministerie van CRM, promoveerde in de criminologie, en werd literatuurredacteur bij NRC Handelsblad. Hij was (adjunct)uitgever bij Uitgeverij De Geus (waar hij samen met Arnon Grunberg het fenomeen ‘Marek van der Jagt' schiep) en Meulenhoff en is op dit moment zelfstandig publicist. In 2007 verscheen zijn boek Vogels van Formaat over de Amerikaanse ornitholoog en vogeltekenaar John James Audubon. In 2008 werkte hij mee aan De grootste kraak in krantenland, over het mediaconcern PCM en ‘het drama Apax'. Met Marli Huijer schreef hij Opnieuw beginnen (shortlist Socratesbeker). Bijdragen van hem verschenen in onder meer De Gids en Hollands Maandblad. Sinds 2008 heeft hij zijn eigen internetkrant, Das Zahngold.

Lees hier het interview met Reinjan Mulder op Boekcover.nl

Alle stukken die Mulder voor het NRC over literatuur schreef zijn te vinden op de website van NRC boeken.

Bekijk ook de websites http://www.reinjanmulder.nl en http://www.opnieuw-beginnen.nl

Is Opnieuw beginnen op te vatten als een handleiding voor zij die hun leven radicaal willen veranderen?

'Opnieuw beginnen is een boek over alles waar je niet aan denkt, wanneer je er over denkt opnieuw te beginnen. Hoe ga je met je verleden om? Moet je een nieuw verhaal over jezelf gaan vertellen na een nieuwe start? Kun je wel volledig opnieuw beginnen? Hoe werkt een nieuw huis, een nieuwe baan, of een nieuwe relatie in op wie je bent? Aan de hand van voorbeelden, uit de literatuur, de filosofie en de banale werkelijkheid, leggen Marii Huijer en ik uit wat er allemaal achter een nieuwe start verborgen zit.'In Vogels van formaat bestudeert u het werk van de vogeltekenaar Aubudon.

Waarom heeft diens manier van afbeelden zoveel teweeg gebracht?

'Voor Amerikanen is Audubon erg belangrijk omdat hij met zijn levensproject om alle vogels van Amerika af te beelden en te beschrijven een grondlegger van de Amerikaanse cultuur is geworden. Voor biologen is hij een belangrijke bron en een voorloper van Darwin. Maar voor ons is vooral zijn tekenwerk een bron van inspiratie. Hij tekende vogels naar de natuur, wist ze een karakter te geven, en ontwikkelde samen met twee Londense drukkers een techniek, net voor de opkomst van de kleurendruk, om in een oplaag van een paar honderd exemplaren enorme kleurige schilderijen te laten vervaardigen op een ondergrond van hoogwaardig drukwerk.'

U heeft een achtergrond als jurist en journalist. Heeft u de kennis uit deze gebieden kunnen gebruiken voor Opnieuw beginnen, dat eerder filosofisch is?

'Marli Huijer, met wie ik boek schrijf, is hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit, dus die heeft de belangrijkste inbreng op dit gebied, maar voor ik rechten ging studeren heb ik zelf ook een jaar filosofie gestudeerd. Die kennis - bijvoorbeeld wat Aristoteles schrijft over het verwezenlijken van iets wat onvervuld in je zit - schoot me bij het schrijven ineens weer te binnen. Wie opnieuw begint, denkt vaak dat er iets in hem of haar zit, dat nog op ontplooiing wacht. Als journalist heb ik voor NRC Handelsblad veel over literatuur en non-fictie geschreven, en met die ervaring kon ik nu een aantal stukken bijdragen over Opnieuw beginnen als idee en als literair thema. Dat loopt van Vergilius' boek over Dido tot de Nachttrein naar Lissabon.'

Uitgaven van Reinjan Mulder

Reinjan Mulder
E-book