Hans Münstermann

Hans Münstermann

Hans Münstermann begon zijn schrijverscarrière als de helft van het schrijversduo dat schuilgaat onder de naam Jan Tetteroo (Jacques Hendrikx vormt de andere helft). Sinds 1986 schreven ze samen toneelteksten en in 1992 debuteerden ze als romanschrijver. Jan Tetteroo publiceerde in totaal zes romans. Daarnaast publiceerden ze ook elk afzonderlijk. Sinds enkele jaren schrijft Münstermann romans onder zijn eigen naam: Het gelukkige jaar 1940, Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Certificaat van echtheid, De confrontatie (eerder verschenen als De Hitlerkus) en Land zonder Sarah. In zijn roman De bekoring neemt Münstermann opnieuw een duik in het fascinerende leven van Andreas Klein, zijn alter ego én charismatische hoofdpersoon uit zijn veelgeprezen romancyclus. Met deze roman won hij de AKO Literatuurprijs 2006. Ik kom je halen als het zomer is is een vervolg op deze familiegeschiedenis. Deze roman staat op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2011.

Hans Münstermann werd in 1947 geboren in Arnhem. Hij groeide op in Amsterdam, waar hij later ook Nederlandse Taal- en Letterkunde studeerde. Als aansluitende studie deed hij het doctoraal Theaterwetenschap. Na zijn afstuderen begon een zwervend, enigszins rommelig leven dat hem tussen 1970 en 1980 in Griekenland, het Midden-Oosten en Indonesië bracht. Zijn leven kwam in rustiger vaarwater toen Münstermann in 1981 medewerker werd aan de toneelacademie in Maastricht - het instituut waar hij nu nog werkt. Zo was hij tussen 1990 en 1995 coördinator van de acteursopleiding in Maastricht. Münstermann is getrouwd met Marina Duvekot en heeft een zoon.

Foto auteur © Quintalle Nix

Wat heeft jou bewogen om een romanreeks te schrijven over een personage dat zo dicht bij jezelf staat?

'Ik ben er achter gekomen dat het veel meer oplevert als je dicht bij jezelf blijft. Je wordt bijvoorbeeld minder snel op een leugen betrapt, of een pose, of gewichtigdoenerij.'In hoeverre heeft het winnen van de AKO-Literatuurprijs je leven veranderd?'Voordat ik de AKO won was ik een optimistische schrijver met een opgeruimd karakter. Dat ben ik nog steeds.'

Wie is je grootste inspiratiebron?

'De actualiteit van het verleden.'

Uitgaven van Hans Münstermann

Hans Münstermann
E-book