Poetins rechtbank

Ellen Rutten

Nina Targan Mouravi

Yegor Osipov-Gipsh

Proteststemmen uit een autoritaire staat

Onder president Poetin zijn in de afgelopen jaren politici en activisten, maar ook demonstranten, kunstenaars en gewone burgers aangeklaagd in politiek gemotiveerde processen. De rechtszaken tegen punkband Pussy Riot, oppositieleider Aleksej Navalny en oliemagnaat Michail Chodorkovski zijn een paar bekende voorbeelden.
Poetins rechtbank is een verzameling ‘laatste woorden’, de toespraak waar iedere veroordeelde in de Russische rechtbank recht op heeft. De ‘laatste woorden’ in deze bundeling zijn zeer openhartig, onverbloemd kritisch, soms grappig en vaak stilistisch verfijnd. Elke tekst van een veroordeelde begint met een korte inleiding over de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van de rechtszaak. Het ‘laatste woord’ heeft zich inmiddels in Rusland tot een literair genre ontwikkeld en wint aan relevantie in het steeds autocratischer Rusland.


Poetins rechtbank is een boek van Ellen Rutten, Nina Targan Mouravi, Yegor Osipov-Gipsh, Lennard van Uffelen en Thalia Verkade.

'Verbazingwekkend te zien hoe een machtig staatsapparaat zich bedreigd voelt door geweldlozen handelingen van eenlingen.'

Trouw
Het boek is geen bundel wanhoop, maar strijdbaar en vooral ook heel geestig. Vrijwel alle veroordeelden bekennen geen schuld, gaan niet huilen en zich excuseren, maar geven hem nog een keertje van katoen.Nederlands Dagblad

ISBN: 9789046823316 | € 20,00 | Paperback, 176 blz. | 30-01-2018