Niets in zicht

Jens Rehn

In 1954 verscheen Niets in zicht voor het eerst in Duitsland. Het is het debuut van Jens Rehn, die gedurende de oorlog als marineofficier op een onderzeeboot diende en gevangen was genomen door de geallieerden. Dit literaire meesterwerk werd jubelend ontvangen door pers en tijdgenoten als existentialistische aanklacht tegen de oorlog en is nu eindelijk vertaald in het Nederlands.

Niets in zicht vertelt het verhaal van twee mannen in een roeiboot midden op de Atlantische Oceaan. Een Amerikaanse officier die in de openingsscène een arm verliest, en een Duitse marinier. De hoop op redding wordt met de dag kleiner, en hun voorraad proviand, bestaande uit een fles whisky, wat kauwgom en chocola, en een paar pakjes sigaretten, slinkt rap. De mannen, 'de eenarm en de ander', zijn overgeleverd aan elkaar, hun herinneringen en gedachten en de vraag of het leven wel de moeite waard is geweest.

Rebels, cynisch, geniaal. Laten we nog lang over deze bladzijden nadenken.Gottfried Benn, 1961
De spanning blijft tot het einde stijgen door de weldoordachte compositie van de auteur.Martin Walser, 1955
Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste documenten over de oorlog. Een meeslepend, onverbiddelijk boek. Genadeloos precies, alsof het met een dolk geschreven is.Siegfried Lenz, 1955

ISBN: 9789046825402 | € 20,00 | Gebonden, 160 blz. | 03-09-2019