De Schiedamse cocaïnemaffia

Jan Meeus

Een corrupte douanier, doorgewinterde criminelen en duizenden kilo's coke

Op 14 april 2014 wordt Rotterdamse fruithandelaar Rinus Moerer voor zijn huis geliquideerd. Zijn gewelddadige dood hangt samen met een serie schietpartijen die het gevolg zijn van conflicten over onderschepte ladingen cocaïne in de Rotterdamse haven. Ook is een volstrekt onschuldige man vermoord die werd aangezien voor de Schiedamse ritselaar Dennis van den Berg, een goede bekende van Rinus Moerer.
Tijdens de onderzoeken naar al dit geweld krijgt de politie zicht op een criminele vete die draait om verraad, miljoenen drugsgeld en corruptie bij de douane. Uit angst voor elkaar wordt er informatie gelekt naar de politie, waarna het smokkelnetwerk wordt ontrafeld en de corrupte douanier Gerrit Groenheide kan worden gearresteerd.
De Schiedamse cocaïnemaffia gaat over de destructieve kracht van de drugshandel, die in toenemende mate bruut geweld veroorzaakt. De miljarden die in de cocaïnehandel omgaan leiden bovendien steeds vaker tot corruptie, óók bij de politie. Het noopt tot nadenken over het Nederlandse drugsbeleid en de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De huidige aanpak van de cocaïnehandel is gedoemd te mislukken.

Goed boek: mooie combinatie van storytelling en feiten over cocaïnemaffia.Wilfried de Jong, Met het oog op morgen
Uitermate prettig dat alle boeiende verhaallijne nu allemaal in één goed geschreven boek bij elkaar zijn gebracht.Hendrik Jan Korterink op Misdaadjournalist.nl
Spannende verhalen over de elf kopstukken van deze mafiose bende.Trouw
Vlot en goed onderbouw.Metro
Gedetailleerd en kleurrijk beschrijft Meeus de opkomst en ondergang van de Schiedamse cocaïnemaffia.de Volkskrant
De Schiedamse cocaïnemaffia illustreert beter dan welk doorwrocht wetenschappelijk rapport dan ook dat de ondermijning van de maatschappelijke integriteit en het uit geldbejag van criminelen letterlijk vergiftigen van onze jeugd veel verder gaat dan menigeen denkt.John van den Heuvel

ISBN: 9789046827086 | € 15,00 | Paperback, 272 blz. | 01-06-2020