BLADER DOOR ONZE GENRES
OVER | BOEKEN

Mark Mieras

Mark Mieras is wetenschapsjournalist. Artikelen van zijn hand verschenen onder meer in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Psychologie Magazine, Intermediair en Avenue. Hij werkt mee aan verschillende radio- en tv-programma’s. Mieras schreef eerder de bestseller Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf.

© Bert Nienhuis

Mark publiceert regelmatig artikelen over hersenonderzoek zoals 'Drank vernietigt puberbrein' (de Volksrant, 29-09-2008), 'Elk brein heeft een eigen stijl en route' (de Volkskrant, 30-08-09), 'Rokers hebben rare hersenen' (de Volkskrant, 26-06-2008) en 'In de hersenscan ligt Clinton voorop' (de Volkskrant, 11-01-2008).
Mark Mieras in de korte radiodocu van Hollanddoc
'Niet denken!'


De pers over Vragen die knagen:
'Doordat de vragen zo dicht bij huis blijven, is Vragen die knagen een prachtig boek geworden. Een cursus verwondering over het alledaagse.' Nederlands Dagblad

'Het leuke aan het geheel is dat het zo herkenbaar is, vaak heb je je zelf ook al eens hetzelfde afgevraagd.'
Ublad
Hoe is jouw fascinatie voor ons brein ontstaan?
Als wetenschapsjournalist schrijf je over van alles. Je laat je leiden door je nieuwsgierigheid als een vlinder door de wind. Op een dag in het najaar van 2001 viel het me op dat ik dat jaar opvallend vaak voor hersenonderzoek had gekozen. Ik ben naar de boekwinkel gegaan en heb er een paar stevige leerboeken gekocht. Zo is het begonnen.

Je bent wetenschapsjournalist. Waar ging je beste artikel over?
Ik heb ooit het leven gereconstrueerd van een briefje van 25 gulden. Hoe het van hand tot hand gaat: van de visboer naar de supermarkt. Ik ging uit van gegevens van de Nederlandse Bank die het briefje hadden gevolgd, maar ik moest er natuurlijk veel bij verzinnen. Qua research was het artikel niet bijzonder maar het was origineel en sprak zeer tot de verbeelding. Dat vind ik ook belangrijk!

Wat is volgens jou de mooiste technologische ontwikkeling van de afgelopen eeuw?
Ik heb ooit de ontwikkeling van de stofzuiger beschreven. Het eerste exemplaar, in 1900, werd met een span paarden door de straat getrokken. De kolos had slangen die door het raam naar binnen gingen. Dat was een revolutie. Eindelijk hoefden huisvrouwen niet meer met de mattenklopper door het huis en de stofwolken met lakens proberen op te vangen. We hebben geen idee hoe techniek ons leven verandert.