Foto Sanne de Boer

Longlist Brusseprijs 2021

Auteur Sanne de Boer staat met haar boek Mafiopoli op de longlist voor de Brusseprijs 2021

De jury selecteerde in totaal 20 titels voor de prijs voor het beste journalistieke boek en heeft zich “soms op onverwachte manieren laten verbazen en inspireren door de gelezen boeken.” Eind april zal de shortlist bekend worden gemaakt.

In Mafiopoli wordt een onthullend beeld geschetst van de uiterst geraffineerde Italiaanse maffia, die haar tentakels over de hele wereld heeft kunnen uitstrekken, ook in Nederland. Vlak nadat de Nederlandse journaliste Sanne de Boer naar een idyllisch dorp in Zuid-Italië verhuist, wordt er in de buurt een aannemer doodgeschoten. Al gauw blijkt het slachtoffer lid van de maffia. Voor de journaliste stapelen de vragen zich op. Zijn de elektricien en loodgieter die haar huis verbouwen wel te vertrouwen?

De moord is het begin van een jarenlange zoektocht naar de werkwijze en mores van de ‘Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. Hoe kan het dat er in een vergeten uithoek van Italië zo’n onstuitbare criminele multinational is ontstaan? En wat maakt de mysterieuze maffia zo ouderwets en provinciaals maar tegelijkertijd zo modern en grenzeloos wreed? In Mafiopoli verzamelt Sanne de Boer getuigenissen die een indringend beeld schetsen van de macht van de ‘Ndrangheta.